Általános kérdések

A 3D nyomtatás alapelve, hogy rétegről-rétegre épül fel a geometriai forma. Ezt a módszert sok
különböző technológiával lehet elérni, más-más alapanyagokkal.

A legfontosabb mérőszám a rétegvastagság, ez adja meg a nyomtatott tárgy felületi minőségét, minél
vékonyabb szeletekből épül fel, annál szebb lesz a végeredmény.

A kiindulás mindig egy 3D-s file, ennek elkészítésére is több lehetőség van, ezután a méretet és a
felhasználási célt figyelembevéve tudjuk kiválasztani a legmegfelelőbb technológiát.

Egyedi termékek/ajándékok gyártására, olyan amiből a világon csak az az egy lesz, amit neked nyomtatunk ki. 

Prototípus készítésére, méret teszteléshez. Makettekhez alapok.

Olyan formák gyártására amit kézzel nagyon bonyolult vagy nem is lehet kifaragni.

Nehéz lenne mindent itt felsorolni, nézz körül itt az oldalunkon. 🙂

A válasz röviden: Igen!

A technológiákon belül vannak korlátok, amik a vékony kiálló részekre vonatkoznak, ezzekre nagy figyelmet kell fordítani, de alapvetően ezek is nyomtathatóak.

A nagyon apró részletek gyártása is megoldható, 12 mikronos pontossággal, ami már szabad szemmel is nehezen látható, de a hatalmas, több méteres szobrok is elkészíthetőek.

A full color – színes 3D nyomtatás is arra felé mutat, hogy nincs lehetetlen ebben az iparágban.

Nagyon szeretjük az egyedi, kreatív ötleteket.

Az évek során sok olyan „álmot” valósítottunk meg ami nagy kihívást jelentett mindkét fél számára,

és a végeredmény mindig nagyon szép és különleges lett.

Keress minket bizalommal!

Mivel ez egy nagyon új technológia, sok időt és nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy minden érdeklődő kérdését a legjobb tudásunk szerint megválaszoljuk.

Ezt személyesen a legkönnyebb megtenni, ahol a különböző nyomtatások minőségét is megtudjuk mutatni.

Sokszor tartunk előadást is a kisiskolásoktól kezdve az egyetemistákig minden korosztálynak.

Ha érdekel a műhelyünk, kérlek foglalj időpontot!

Árajánlatkéréshez kérdések

Ez a leggyakoribb kérdés ami feltsznek nekünk, és ebben a formában nem igazán lehet rá válaszolni.

Úgy működik itt is, mint minden más terméknél, például ha valaki szeretne egy cipőt akkor van elképzelése, hogy hol-mikor-mire használná, például téli vagy nyári, kinti vagy benti, kínai vagy márkás.

Ezzel a példával azt szeretnénk szemléltetni, hogy szükséges az igény, vagy elképzelés meghatározása a 3D nyomtatáshoz is. Például egy szobor esetében: mekkora méret, egyszínű vagy színes, mesterdarab lesz vagy végtermék?

Ilyen formán minden egyes megkeresés egyedi és megismételhetetlen, hiszen függ az ügyfél igényeitől és az ahhoz használt technológiától.

  1. Ha van 3D file-od: .stl vagy .obj kiterjesztésben küldd el nekünk, az alapján tudunk pontos árat számolni, valamint a felhasználási célt, hogy a legmegfelelőbb technológiát tudjuk ajánlani.
  2. Ha 3D szkennelést szeretnél: képet a tárgyról/szoborról, a befoglaló méreteit, a felhasználási célt.
  3. Ha van egy jó ötleted: bármilyen kép a kiinduláshoz sokat segít, de egy részletes leírás is megfelelő, valamint a kívánt méret, és felhasználási cél itt is fontos.

Egy bizonyos 3D modellt, többféle 3D nyomtatási technológiával is le lehet gyártani. Előfordul, hogy mi alapból a jobb technológiát ajánljuk a feladat alapján, hogy szebb legyen a felszíne vagy UV álljon legyen, de sok más szempont is szóba jöhet, és itt bizony „almát körtével” hasonlítunk.

Azonos technológián belül is lehetnek eltérések, mivel bizonyos esetekben több különböző paraméter állítható be, például kitöltöttség, belső falvastagság, rétegvastagság, és így tovább.

Mivel minden megrendelés egyedi, ezért nem érdemes egységárakat megadni, mert félrevezető lehet.

Ha kérdésed van keress minket bizalommal.

A szkennelésnél számít a szobor felszíne, a felület bonyolultsága, a szobor mérete, a 3D nyomtatásnál az ár nagyrészt a térfogat alapján adódik, de van hogy befolyásoló tényező a magassága, vagy a befoglaló mérete.

3D nyomtatásról kérdések

A 3D nyomtatás egyik legfontosabb jellemzője a rétegvastagság, minél vékonyabb annál szebb lesz a felszín, ami főleg az íves, domború felszíneken látszik igazán. 

Úgy kell elképzelni ezt, mint a fényképeknél a pixelszám, minél több pixel annál több részlet és szín jelenik meg a képeken, a 3D nyomtatás világára átfordítva: minél több vékony rétegből épül fel a modell, annál szebb lesz a felszíne.

Bizonyos nyomtatók akár 0,012 mm-es rétegekre is képesek, ez nagyon jó felbontásnak számít, a 0,2 mm egy olyan beállítás ahol már tapinthatóak a rétegek, sőt szabad szemmel is látszódnak.

A különböző technológiákhoz, különböző alapanyagok tartoznak, mindegyiknek más-más  tulajdonsága előnyös. Van olyan ami hő hatására meglágyul, így formálható, van ami UV fény hatására szilárdul meg. 

Bővebb információkat itt találsz.

A 3D nyomtatók nyomtatási területe mindig az adott géptől függ, de ügyes szeleteléssel és nútolással, vagyis illesztékek tervezésével, megoldható a nagy méretek nyomtatása darabonként, majd utólagos ragasztással készül el a kész forma.

Tehát ilyen értelemben nincs felső határ, bár sok esetben nagy méretű gyártásnál nem is a 3D nyomtatás, hanem az 5 tengelyes CNC marás a legjobb megoldás, ami szintén elérhető nálunk.

Bizonyos technológiáknál egy színben nyomtat a nyomtató, azonban elérhető full color színes nyomtatás is. Bővebb infó itt.

A 3D nyomtatási, mint iparág rendkívül gyorsan fejlődik, nagyon kreatív megoldások léteznek, néhány alap technológiát amik a legelterjedtebbek leírunk, de már azokon kívül is sok más és azok kombinációja is megjelent már a piacon.

Szálhúzásos technológia: A műanyag felmelegítve lággyá, kenhetővé válik, ezt kihasználva a nyomtatófej irányítottan tudja elhelyezni ezt a szálat, ami a szobahőmérsékleten ismét megszilárdul. Legelterjedtebb alapanyag: PLA, ABS.

Poros technológia: Az alapanyag por halmazállapotban kerül felhasználásra, amit a nyomtatók, vagy irányított lézerrel vagy pillanatragasztó anyaggal rögzítenek egymáshoz rétegről rétegre. Pl.: PA.

UV fényes technológia: Az alapanyag egy speciális, folyékony halmazállapotú műgyanta ami UV fény hatására megszilárdul, ezt kihasználva minden réteg keresztmetszetét levilágítva jön létre a végleges tárgy.

Ez egy nagyon fontos kérdés, ha ezt olvasod, akkor jó úton vagy, hogy felfedezd a 3d nyomtatás izgalmas világát.

A nyomtatás rétegről-rétegre történik, tehát mindig egy korábbi fázisra épül rá a következő keresztmetszet. Ha egy modellen belül van olyan rész ami 45°-nál nagyobb szögben áll ki a geometriából, azt alá kell támasztani, mivel a „levegőbe” nem tud építkezni a 3D nyomtató.

Sok esetben a nyomtatási alapanyagból épít segéd oszlopokat a 3D nyomtató, amik megtámasztják a kiálló részeket, ezeket utólag le kell, törni, így általában nyomot is hagynak.

Van olyan megoldás, hogy a support egy másik fajta anyagból épül fel, ami leoldható vagy leolvasztható így szép felszín érhető el.

A poros technológiáknál úgy kell elképzelni, hogy a teljes nyomtatási területet tele teszi porral a gép, de csak ott rögzíti egymáshoz a porszemeket ahol a geometriai forma található, a maradék, felhasználatlan por is ott van a tálcán, ami megtámasztja a szükséges pontokon a modellt, amit egy következő nyomtatásnál újra lehet hasznosítani.

3D modellezésről kérdések

A legáltalánosabb, és minden szoftver által támogatott formátum az .STL

Amennyiben színes, textúrázott modelled van a következőkre van szükségünk: .OBJ, .MTL, .JPG/.PNG

A fenti file formátumok a legjobban kezelhetőek, de tudjuk, hogy rengeteg féle 3D-s kiterjesztés van, ha esetleg más file-t küldenél azt is tudjuk kezelni.

Sokszor kapunk olyan file-t, ami nem alkalmas nyomtatásra. A hibák általában abból adódnak, hogy nem egy zárt test modellt kapunk. Előfordulnak olyan esetek amikor egy lap vagy „face” magában áll, és nincs vastagsága, ezzel sem tud mit kezdeni a 3D nyomtató szoftvere. A 3D nyomtasra tervezés a 3D grafikának egy új területe, egy új szakága, nem egyszerű, bele kell jönni, ha kérdésed van, tanácsra van szükséged, írj nekünk és segítünk

A 3D nyomtatásnál az igazi érték a 3D file, ami alapján a nyomtató le tudja gyártani a modellt. Ha nem részletgazdag a file, a világ legjobb nyomtatója sem fogja szépen kinyomtatni a szobrot.

A mi legnagyobb erősségünk, hogy a magasan képzett, tapasztalt és kreatív 3D grafikusaink az igényeknek megfelelően meg tudják rajzolni, vagy megszerkeszteni a 3D modelleket.

Szóval ha nincs 3D modelled, írd meg nekünk az elképzeléseid és mi elkészítjük az egyeztetett paraméterek alapján az elképzeléseid.

ITT vedd fel velünk a kapcsolatot!

3D szkennelésről kérdések

Az alapötlet az, hogy a teret a szkennerek felosztják x-y-z tengelyekre, majd a tárgy felületét detektálja, úgy hogy megjegyezi minél több felszíni pont pozícióját a 3 koordináta alapján.

Így első körben egy pontfelhő keletkezik, ahol egy algoritmus segítségével az egymás melletti pontokat összeköti a szoftver, ebből lesznek az élek, végeredményben egy olyan testet kapunk ami rengeteg kis háromszögből áll, ez hívjuk „mesh-hálónak”.

Az így kapott állományt tudjuk szerkeszteni a megfelelő 3d szoftver segítségével a felhasználási igényeknek megfelelően.

Technológia és a geometria függő. A szkenner típusától függ, hogy milyen sűrűn tudja detektálni a pontokat a térben, minél több pont van, annál jobb a felbontás, de ezzel együtt a file méret is nagy mértékben nő, ezért van egy határ amit még a számítógépek is elbírnak.

Másik tényező a felszín, a mélyebb, nehezen hozzáférhető helyekre nem lát be a szkenner, valamint ha a fényes a felület, a visszacsillanás miatt nem tudja jól értelmezni a pozíciót, ettől zajos lesz a 3D model.

Összegezve, a fenti kérdésre nem lehet egyértelmű választ adni, ez tárgy függő, sőt a tárgy bizonyos részleteinél is lehet különbség a pontosságban.

Ha tökéletesen mérethelyes modellre van a szükség, akkor a megoldás a kézi mérés és visszamodellezés, ehhez a szkennelt állomány hatalmas segítséget tud nyújtani.

Ez több tényezőtől függ.

  • A tágy befoglaló méretétől és felszínétől.
  • A felhasznált 3d szkennelési technológiától.
  • És bizony számítanak a külső tényezők is: külső vagy belső helyszínen történik a szkennelés, szkennelendő darab hozzáférhetősége, körüljárhatósága.