3D TECHNOLÓGIÁK A MŰVÉSZET SZOLGÁLATÁBAN

Az elmúlt években rendszeresen együttműködtünk a Wladis Stúdió & Galléria alapítójával, Péter Vladimir fémműves formatervezővel.

Ahogy honlapjukon is említik „európai klasszikus design hagyományhoz, de ősi távoli kultúrák formavilágára is rezonáló” ékszerek, műtárgyak valamint egyéb kisplasztikák is szerepelnek kínálatukban. Abszolút nyitottak voltak bevonni digitális, 3D technológiákat az alkotói folyamatba. Többféle projekt keretén belül is volt alkalmunk együttműködni az évek során. Elsőként a 2016os Rio-i Olimpia kapcsán készült el a hazai vizeket egyesítő kapszula. Olimpikonjaink ebben, a vízcsepp formában vittek magukkal Magyarország minden egyes vízéből egy-egy cseppet. A Peter Vladimir által tervezett formát cégünk viaszból nyomtatta ki, amely mestermintaként szolgált a precíziós öntés során. A szétnyitható végső amulett tehát fémből valósult meg, amelyben kijutott egy kis „itthon” sportolóink által.

Egy Csepp Hazai Pálya amulett: https://www.youtube.com/watch?v=i-l1_Nl4PFo

Egy Csepp Hazai Pálya amulett viasznyomtatása és az amulettek.

Tervező csapatunk azonban nem csak nyomtatással foglalkozik, sőt. A 3D szkennelés és modellezés segített egy olyan projekt kapcsán, amelynek végterméke egy bronzérem volt.  Ahhoz, hogy minél részletgazdagabb legyen az 1:1 méretarányú érem, Vladimir művész úr egy felnagyított verziót hozott létre gipszből. Csapatunk a kézzel készült plasztikát 3D szkennelés során digitalizálta, majd lekicsinyítette. Az állományt összeillesztve létrejött 3D modellt kinyomtattuk viaszból, amely szintén mestermintaként szolgált, így már eredeti méretben. A viaszveszejtéses bronzöntés során felhasználták az általunk nyomtatott érmét és megvalósult fémből a végső tárgy bronzból.

Gipsz érme és az abból készült 3D viasz nyomtatás

Számos alkalommal szolgált már a viasznyomtatás illetve az SLA (sztereolitográfia) eljárás megfelelő alternatívaként mesterdarabok előállításakor. Hiszen nagyon pontos és részletgazdag modelleket tudunk így létrehozni idő- és költséghatékony módon.

Péter Vladimir ezen kívül kézi faragással állít elő – tökéletes pontossággal – igen precíz viaszmodelleket is. A cél fémből készült műtárgyak előállítása a legtöbb esetben.  A folyamat lényege, hogy a viaszformák öntés során elolvadnak, tehát a műalkotás megsemmisül, hogy létrejöhessen a fémből készült végső verzió.

Kézzel faragott viasz figura

Amennyiben minden rendben zajlik, akkor teljesen pontos mása jön létre a viaszformának. Azonban a rizikó fenn áll, hogy a gondosan elkészített viasztárgy elvész és a fémből készült társa nem sikerül valamilyen okból kifolyólag.

Viasz figurák és lézeres 3d szkennelésük

Ezen a ponton lépett be újból a 3D technológia, amely segítségével dokumentáltuk ezt a megismételhetetlen műalkotást. A 3D szkennelés és modellezés lehetővé teszi egyedi műalkotások megőrzését, hogy bármikor felhasználhassuk azt digitálisan vagy akár fizikai valójában 3D nyomtatást alkalmazva. A tárgyat lézerszkenner segítségével rögzítettük minden szögből, majd ezt követően digitális térben összeillesztettük az így kapott nézeteket. Az elkészült digitális modell 3D nyomtatásra optimalizált, STL formátumban került átadásra.

A mesterdarabról 3D szkenneléssel készült 3D modell

A Wladis Galléria tehát számos esetben alkalmazta a 3D szkennelés módszerét csapatunk segítségével, a végeredmény pedig minden esetben precíziós öntéssel előállított fém tárgy volt.

Viaszveszejtéses eljárással öntött bronz tárgyak

Ezen műtárgyak így archiválhatók. Az igen sérülékeny és múlékony tárgyak dokumentálása minden területen szükségessé válhat.  Jelen esetben a művészeti felhasználásról szerettünk volna bővebb tájékoztatással szolgálni ezen a valódi példán keresztül. A digitális megőrzéstől, a reprodukción át a tárgy tovább fejlesztéséig sokszínű a lehetőségek skálája, modern technológiák igénybevételével.