VIRTUÁLIS TÁRLATOT KÉSZÍTETTÜNK AZ ÉnKÉP KIÁLLÍTÁSHOZ

Az elmúlt néhány hónap rákényszerítette az embereket, hogy az eddigiektől merőben eltérő módon éljék hétköznapjaikat. Rozovics Éva fotóművész úgy döntött, szeretné az ÉnKÉP képzőművészeti sorozatát és annak mondanivalóját innovatív módon megosztani az emberekkel, ami egyben lehetővé tette, hogy bárki otthonról megtekinthesse. Ebben voltunk segítségére.

Éva közel egy éve dolgozik ezen a művészeti alkotáson. Ahogy ő fogalmaz: „A sorozat az önreflexiókról szól, olyan ÉnKÉP-et teremtve, ahol a modell részese lehet az elkészült alkotásnak. Nem szokásos önarcképekkel találkozik a néző. A fotókat megelőzte egy alapos belső önvizsgálat és belső „ÉN” megélése.”

Bár eredeti terve szerint egy galériában szerette volna bemutatni a kollekciót, a COVID járvány miatti korlátozások ezt teljesen ellehetetlenítették. Ezután próbálta olyan alternatívát találni, hogy az emberek úgy tekinthessék meg innovatív módon, hogy nem kell elhagyniuk az otthonukat.

A Basiliskus 3D Csapatának az volt a feladata ebben a kreatív munkában, hogy megalkosson egy olyan 3D-s digitális kiállítási teret, melyben az ÉnKÉP művek vibrálása érvényesülhet és átadják az általuk közvetített személyiségjegyeket, valamint Éva mondanivalóját az alkotási folyamatról. Emellett egyfajta archívumként is funkcionáljon. Mindezt olyan módon, hogy a kiállító tér mind telefonról, mind személyi számítógépről könnyen körbejárható legyen.

Az utóbbi időben megszaporodott az igény világszerte az ehhez hasonló virtuálisan bejárható installációkra vagy tárlatokra. Ezek alkalmazása nem csak a kiállítás megtekintésének élvezetét hozza otthonunkba, de oktatási valamint témájától függően prezentációs célra is kiválóan alkalmas.

Az ÉnKÉP kiállításának másik érdekessége, hogy az alkotó nem csak a kiállítás 17 szereplőjének segített alámerülni saját magában, hanem önmagáról is készített egy alkotást. Ennek során digitalizáltuk őt kézi 3D szkennerülnkkel, majd a virtuális mására rá tudta festeni saját reflexióját.

 Rozovics Éva weboldalát és a kiállítást az alábbi linken tekinthetitek meg: http://evarozovics.com/?page_id=373