MÁSOLATOT KÉSZÍTHETTÜNK A SZENT JOBBRÓL!

Megrendelői kérésre készítettük el a Szent Jobb hiteles másolatát. A végeredmény az idei Szent István-napi ünnepségek keretében volt megtekinthető a rekonstruált Aranyvonaton.

A cél egy olyan másolat születése, mely magán hordozza a kegytárgy sajátosságait, valamint ennek segítségével széles körben bemutatható legyen országszerte. A folyamat első állomása a 3D szkennelés volt. Ehhez gyakorlatilag egy mini stúdiót kellett az Ereklyetartó köré felépíteni a jelenlegi helyén, a Szent István-Bazilikában.

A digitalizálásra fotogrammetriás 3D szkennelési módszert választottuk műtárgyvédelmi okokból, amit egy hosszadalmas 3D modellezési munkálat követett. Ennek során a nyers digitális állomány letisztítását, feljavítását, majd a 3D nyomtatásra való előkészítését végeztük el.

A tartósságot, valamint mobilitást szem előtt tartva, egy masszív fém vázat készítettünk. Erre építettük fel az egyes szerkezeti és díszítő elemeket. Gyártásra SLA műgyantás 3D nyomtatási technológiát választottuk, mivel ez kellő részletességgel tudta visszaadni az eredeti ornamentikákat.

A felületi kezelésre Lengyel Boglárka ötvös restaurátort kértük fel. A másolat felszíne mellett az egyéb festések, kiegészítők (csipkék, zsinórok, kövek és gyöngyök) behelyezését is elvégezte.